Banksy’s ‘Devolved Parliament’ van chimpansees die vóór de Brexit-dag worden geveild

Banksy’s Devolved Parliament-schilderij, waarin chimpansees worden afgebeeld in plaats van parlementsleden in het Britse Lagerhuis, wordt binnenkort geveild.

De timing is goed gelukt. Het schilderij zal later deze maand voor het eerst in het openbaar worden tentoongesteld in het veilinghuis van Sotheby in Londen, op minder dan anderhalve kilometer van het parlement, voordat het wordt geveild voor £ 1,5 tot 2 miljoen (€ 1,69 tot 2,256 miljoen).

Met bijna vier meter is dit volgens Sotheby’s het grootste bekende doek dat door de anonieme straatartiest is geschilderd.

Alex Branczik, Sotheby’s European Head of Contemporary Art, noemde de anonieme kunstenaar een ‘moderne Voltaire, die de brandende kwesties van de dag confronteert met bijtende humor en bijtende satire, maar met een licht gevoel van aanraking en een visuele ironie die de meest gecompliceerde politieke samenleving van de samenleving verstoort situaties in slechts één, bedrieglijk eenvoudig beeld dat gemakkelijk kan worden gedeeld in ons tijdperk van sociale media. ”

Voor Branczik kon het schilderij het Brexit-debat niet beter illustreren.

“Ongeacht waar je zit in het Brexit-debat, het lijdt geen twijfel dat dit werk nu relevanter is dan ooit tevoren, waarbij het een ongekende politieke chaos vastlegt en Banksy bevestigt als de satirische polemist van onze tijd.”

Banksy onthulde Decolved Parliament tien jaar geleden voor het eerst als onderdeel van zijn Banksy vs. Bristol Museum-tentoonstelling, die meer dan 300.000 bezoekers trok om een ​​van ‘s werelds top tien van meest bezochte shows van 2019 te worden. Het schilderij keerde terug naar Bristol voor een nieuwe show ter gelegenheid van de datum oorspronkelijk bedoeld voor Brexit, 29 maart 2019.

De kunstenaar ging destijds naar Instagram om uit te leggen: ‘Ik heb dit tien jaar geleden gemaakt. Het Bristol-museum heeft het net weer tentoongesteld ter gelegenheid van de Brexit-dag. Lach nu, maar op een dag zal niemand de leiding hebben ”.

Het schilderij wordt getoond van 28 september tot 3 oktober, enkele weken voor de huidige vertrekdatum.

Het zal worden geveild in dezelfde kamer waar Banksy een jaar geleden de wereld verbaasde toen het schilderij Meisje met ballon vlak na de verkoop automatisch werd vernietigd.

Sotheby’s vertelde Euronews dat ze er zeker van waren dat er deze keer geen versnipperaars in het schilderij zaten.

Gustav Klimt: Een van de grootste mysteries van de kunstwereld die 23 jaar later is opgelost als ontbrekend schilderij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *